YouTube’da Nasıl Reklam Verilir?

YouTube’da Nasıl Reklam Verilir?

Mükemmel bir dünyada tek bir kuruş bile harcamadan kolay bir şekilde marka farkındalığınızı oluşturabilirsiniz.


Ancak biliyoruz ki yaşadığımız bu dünya mükemmellikten çok uzakta. Her işletmenin ücretli reklamlar yapmaya başlaması gerektiği bir zaman vardır.

Ancak, reklam vermek için para harcamanız, bu reklamların başarılı olacağı anlamına da gelmiyor. Sırf doğru bir stratejileri olmadığı için pazarlama bütçelerini başarısız kampanyalarda eriten sayısız işletmeye tanık olduk.


Başarılı bir reklam kampanyası için ilk dikkat etmeniz gereken konu doğru platformu seçmektir. YouTube muhtemelen reklam vermek için en iyi ağlardan birisi. İşte, nedenleri:

Her ay YouTube 1,9 milyar kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor. Bu insanlar her gün milyarlarca saat video izliyor.


Alexa’ya göre, YouTube, Google’dan sonra dünyadaki en popüler ikinci web sitesi. Üstelik, kullanıcılar platformda her gün ortalama 8 dakika, 42 saniye harcıyor. Bu, günlük ortalama bakımından Facebook’tan sadece 42 saniye daha az. YouTube aynı zamanda kullanıcı başına ortalama 5 tekil sayfa gösterimine de sahip.


YouTube 2018 yılının en popüler iOS mobil uygulamasıydı ve Instagram, Facebook, Snapchat, Google Haritalar ve Gmail gibi diğer başarılı uygulamaları geride bırakmayı başarmıştı.

YouTube’daki reklam istatistikleri de oldukça etkileyici.


YouTube mobil reklamların %83’ünde kullanıcılar katılımcı rolüne bürünüyor. Bunun ne denli önemli olduğunu göstermek için televizyon reklamlarının ortalama dikkat oranının %45 olduğunu söyleyebiliriz.


Tüketicilerin %84’ü ürün hakkında bir video izledikten sonra ürünü satın alıyor. YouTube reklamının minimum 30 saniyesini izleyen kullanıcıların markanın kanalına abone olma, marka tarafından paylaşılan diğer videoları izleme, videoyu paylaşma veya ürünü ziyaret etme ihtimalleri 23 kat daha fazla. İnsanlar sadece YouTube reklamlarına maruz kaldıklarında bile bu gibi eylemleri gerçekleştirme ihtimalleri 10 kat artıyor. Uzun lafın kısası YouTube hiç yavaşlama belirtisi göstermeden giderek daha hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bu platformda verilen reklamlar da olağanüstü performans gösteriyor. Ancak, YouTube'dan para kazanmak için 4000 saat izlenmeye ve 1000 aboneye ihtiyacınız var.


Artık neden YouTube’da reklam vermeniz gerektiğini anladığınıza göre, bunu nasıl yapacağınızı öğrenmenin zamanı. Bu rehberde YouTube üzerinden reklam vermeniz için yapmanız gereken her şeyi ayrıntılı bir şekilde anlatıyor olacağız.


Başlamadan önce, şunu belirtlemeliyiz ki bu hedeflere ulaşmak için yeterli sayıda abonenizin olması gerekir. İstediğiniz abone sayısına ulaşmak için YouTube abone satın al paketlerimizden yararlanarak kanalınızı hızlıca büyütebilirsiniz.


1. Adım: YouTube Kanalı ve Google Ads Hesabı Oluşturun

En temelden başlayalım. Devam etmeden önce iki farklı platformda hesap oluşturmanız gerekiyor.

  1. YouTube
  2. Google Ads

Büyük bir çoğunluğunuzun zaten bu hesaplara sahip olduğunuzu düşünüyoruz. Eğer hesaplarınız mevcutsa, diğer adıma geçebilirsiniz. Ancak bir veya iki hesabı da olmayan okuyucularımız için ilk görevleri bu hesapları oluşturmak olmalı.


2. Adım: Reklamınızı Yükleyin

Hesaplarınızı oluşturup, profillerinizi tamamladıktan sonra yapmanız gereken şey video reklamlarınızı YouTube’a yüklemek.

YouTube panelinizdeyken sağ üst köşedeki küçük video kamera ikonuna tıklayın. Tıkladığınızda iki seçenek sunan küçük bir menü karşınıza çıkacak.

  • Video yükle
  • Canlı yayın yap

Görselde belirttiğimiz gibi video yükle seçeneğini seçin.

Buradan aynı zamanda videonuzun kimlere gösterileceğini de ayarlayabilirsiniz. Buradaki seçenekleriniz:

  • Herkese açık
  • Listelenmemiş
  • Özel
  • Zamanlanmış

Bu seçenekler tamamen kendi tercihlerinize bağlı. Eğer reklamlarınızın kanalınızda paylaştığınız içeriklerden ayrı olmasını istiyorsanız, özel seçeneğini seçmelisiniz. Ya da eğer kanal içeriğinizi kendi reklamınız olarak kullanmak istiyorsanız herkese açık veya zamanlanmış seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz.

Bizce özel daha iyi çünkü kanalınıza ilgisiz içerik yüklemenize gerek kalmadan hedeflenmiş reklamlar yayınlamanızı olanaklı kılıyor. Bu sayede her şeyi daha rahat kontrol edebilirsiniz ve video yüklendikten sonra her zaman bu gizlilik tercihlerini değiştirebilirsiniz.


3. Adım: Yeni Bir Kampanya Oluşturun

Bu aşamada artık YouTube’tan çıkıp, Google Ads platformuna geçiyorsunuz. Buradan yeni bir kampanya oluşturabilirsiniz.

Ekranın sol kısmında bulunan menüden “kampanyalar” seçeneğini seçin.

Yeni sayfada büyük artı işaretine veya aşağıdaki Yeni Kampanya seçeneğine tıklayarak yeni bir kampanya oluşturabilirsiniz. Her iki seçeneğin konumları yukarıdaki görselde gösterilmiştir.


4. Adım: Hedefinizi Belirleyin

Teknik olarak bu zorunlu bir adım değil. Google Ads herhangi bir hedef seçmek zorunda kalmadan ilerlemenize izin veriyor ancak hedef belirlemeniz kesinlikle sizin yararınıza olacaktır.

İşte, seçenekleriniz:

  • Satış
  • Potansiyel Müşteriler
  • Web Sitesi Trafiği
  • Ürün ve Marka Değerlendirme
  • Marka Bilinirliği ve Erişim
  • Uygulama Tanıtımı
  • Yerel Mağaza Ziyaretleri ve Tanıtımlar

Bir hedef seçtiğinizde Google Ads otomatik olarak reklamlarınız için en uygun kampanya ayarlarını size önerecektir. Video reklamları, uygulama tanıtımı hariç tüm bu seçenekler için mevcuttur.


5. Adım: Kampanya Türünüzü Seçin

Şimdi ise oluşturmak istediğiniz kampanya türünü seçmeniz gerekiyor. Bu seçim, reklamlarınızın nerede gösterileceğini belirleyecek.

Bu rehberi okuduğunuza göre sizin için en doğru seçenek video seçeneğini seçmek olacaktır.

Yukarıda görselde vurguladığımız gibi bu kampanya türü YouTube’daki kullanıcılara ulaşmanızı mümkün kılacak.


6. Adım: Reklam Formatını Seçin

Şimdi ise reklamınızın nasıl gösterileceğini seçmelisiniz. Buradaki seçenekleriniz, 4. adımda seçtiğiniz hedefe göre değişkenlik gösterecektir.

İşte, buradaki seçenekleriniz hakkında daha detaylı bir açıklama:

  • Atlanabilir Reklamlar – Bu reklamlar iki farklı biçime sahiptir: yayın içi ve keşfet. Yayın içi reklamlar video başlamadan önce gösterilir ve belirli bir süre oynatıldıktan sonra atlanabilir. Keşif reklamları ise arama sonuçlarında gösterilir.
  • Atlanamaz Yayın İçi Reklamlar – İsminden de anlaşılacağı üzere bu video reklamları atlanamaz. Ya bir video başlamadan önce ya da daha uzun videoların (genellikle 10 dakika ve daha uzun videolar) ortasında gösterilirler. Bunlara aynı zamanda yayın ortası atlanamaz reklamlar da denilmektedir.
  • Bumper reklamlar – Bumper reklamlar sadece altı saniyedir ve bir video oynatılmaya başlamadan hemen önce gösterilir. Bu reklamların süre kısıtı sizin de içeriğinizi kısıtlar ancak bu reklam türü genel YouTube reklam stratejinizin bir parçası olarak kullanılabilinir.
  • Sponsorlu Kartları – Bu reklamlar harekete geçirici sözlerle birlikte pop-up formunda gösterilir. Küçük bir ikon olarak gösterilirler ve tıklandığında genişlerler. Bu kartlar küçük olduğundan kullanıcılara çok itici gelmez ve izledikleri videoyu bölmezler.
  • Overlay Reklamlar – Bu reklam türü oldukça basit bir işleyişe sahiptir. Temelde ekranın altında gösterilen banner reklamlarıdır. Bu reklamlarda görseller veya metinler kullanılabilinir.
  • Gösterim Reklamları – Gösterim reklamları YouTube sayfalarının sağ kısmında önerilen videoların üzerinde gösterilir. Bu reklam da video reklamı gerektirmeyen reklam türlerinden birisidir.

Aynı zamanda size reklam sıralamasını da ayarlayabileceğiniz bir seçenek sunulacaktır. Bu, tek bir kullanıcıya sıralı bir şekilde video reklam serinizi göstermenizi sağlar. Sıralamadaki her bir videonun kendi adımı veya rakamı bulunur, bu sayede zaman içerisinde aynı kullanıcıya doğru bir sıra ile gösterilirler.

Reklam sıralaması atlanamaz yayın içi reklamlar, bumper reklamları veya ikisinin kombinasyonu için ayarlanabilir.


7. Adım: Kampanyanızı Ayarlayın

YouTube’da birden fazla kampanya yayınlamanız çok muhtemel. Bu yüzden kampanyalarınızı iyi organize edebilmek için bu adım çok önemlidir.

Bu aşama, devam etmeden önce reklam hedefinizi değiştirebileceğiniz son aşamadır. Aynı zamanda kampanyanıza bir isim de vereceksiniz, bu sayede ayarlarına ulaşabilecek ve kampanya performansınızı gözlemleyebileceksiniz.

Bu rehber için oluşturduğumuz reklam kampanyasına şimdilik “YouTube Test” adı verelim ve devam edelim.

Ardından bütçenizi ve reklamınız için teklif stratejinizi belirleyeceksiniz.

Bütçenizi iki farklı şekilde ayarlayabilirsiniz. Ya kampanyanız süresinde harcamak istediğiniz toplam tutar (aşağıda gösterilmiştir) ya da harcamak istediğiniz günlük tutar.

Teklif stratejisi için ise altı farklı seçenek mevcuttur.

  • Maximum GBM – Gösterim Başı Maliyet
  • Maximum BGBM – Bin Gösterim Başı Maliyet
  • Hedef BGBM – Ortalama Bin Gösterim Başı Maliyet
  • Gösterilen BGBM – Bin Gösterim Başı Maliyet (Reklamların en az %50’sinde reklam iki saniye ve daha uzun süre boyunca ekrandadır)
  • Hedef ABM – Aksiyon Başı Maliyet – Bir eyleme göre belirlenen otomatik teklifler, BGBM üzerinden faturalandırılır.
  • Dönüşümleri Maksimize Etme – Bütçeniz doğrultusunda en yüksek dönüşüm miktarını elde etmek için Google tarafından ayarlanan otomatik teklifler.

Yapacağınız yatırım karşısında size en iyi sonuçları veren seçeneğin ne olduğunu belirleyebilmek için birden fazla teklif seçeneği ile denemeler yapmanızı öneririz. Eğer bu konuda kendinize güvenemezseniz her zaman hedef ABM veya Dönüşümleri Maksimize Etme seçeneğini seçerek, Google’ın süreci sizin için halletmesini sağlayabilirsiniz.

Kampanya ayarlama sürecinde aynı zamanda aşağıdaki şu alanlarda da özelleştirme yapabilirsiniz:

  • Ağlar
  • Diller
  • Yerler
  • Envanter türü
  • Hariç tutulan içerikler

Bu kampanyanızın kimlere gösterileceğini belirleyecek olan ilk özelleştirmedir. Ardından bu özelleştirmeye kimlere ulaşmak istediğinizi belirleyerek devam da edebilirsiniz. Bu aşamada şu gibi seçenekleriniz olacaktır:

  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Medeni durum
  • Hane geliri
  • İlgi alanları ve alışkanlıklar
  • Dönüm noktaları
  • İşletmenizle daha önceki etkileşimler

Reklamlarınızın doğru kitleye ulaştığından emin olmak için olabildiğince çok seçeneği özelleştirmeniz gerekir. Yapmak isteyeceğiniz son şey kampanyanızın yanlış kişilere gösterilmesi için para harcamaktır.

Bu süreç ile ilgili daha detaylı yardım almak isterseniz, hedef kitlenizi nasıl tanımlarsınız adlı rehberimize göz atabilirsiniz.


8. Adım: Anahtar Kelimeler ve Konu Seçin

Reklamlarınızın kime gösterileceğini seçmenin yanı sıra reklamlarınızın ne tür videolarda gösterileceğini de seçebilirsiniz.

Bu yüzden markanız ile ilgili ve hedef kitlenizin arama yapabileceği anahtar kelimeleri araştırın. Pazarladığınız ürün veya hizmetlerinizin bulunduğu web sitenizi paylaşırsanız, Google Ads sizin için bazı anahtar kelime fikirlerini otomatik olarak üretecektir.

Her bir konu aynı zamanda sonuçları daraltmak için alt kategorilere sahiptir. Örneğin, eğer sanat ve eğlence konusunu seçerseniz, aşağıdaki şu alt konuları seçebilirsiniz.

  • Ünlüler
  • Karikatür ve animasyon
  • Etkinlikler
  • Mizah
  • Filmler
  • Görsel sanat ve tasarım

Yine bu süreçte tamamen reklamlarınızın ilgili videolarda ve dolayısıyla da reklamlarınızla ilgilenebilecek kitlelere gösterilmesini amaçlamaktadır.


9. Adım: Video Reklam URL’nizi Yapıştırın

Biliyoruz, bahsedeli çok uzun bir süre oldu gibi geliyor ama reklamınızı YouTube’a yüklemeniz gerektiğinden bahsettiğimiz 2. adımı hatırlıyor musunuz? Şimdi bu adıma geri dönme ve reklam bağlantı adresini kopyalama vakti.

Bunu Google Ads’te bulunan şu sekmeye yapıştırmanız gerekiyor:

Bu, tüm süreçteki son adımdı.

Şimdi yapmanız gereken son şey tüm detayları gözden geçirip, onaylamak. Ardından reklamlarınız YouTube’da gösterilmeye başlayacak.


Sonuç

Daha önce YouTube’da hiç reklam vermemiş okuyucularımız için tüm bu süreç biraz zorlu ve uğraştırıcı gibi görünebilir. Ancak sizin için paylaştığımız bu rehberde tüm süreci dokuz adıma böldük. Eğer halihazırda bir YouTube ve Google Ads hesabınız varsa, ilk adımı zaten tamamladınız bile.


Gerçek şu ki, konu video içeriği olduğunda YouTube tartışılmasız olarak bir numaradır. Bu platform popülerliğini her geçen gün arttırıyor ve dünyanın dört bir yanından insanlar her gün düzenli olarak milyarca saatlik video izliyor. Artık eğer YouTube’da varlık göstermezlerse, sektörlerinde rekabet edemeyecekleri bir noktaya doğru geliyoruz. Eğer ücretli reklamlar verecekseniz, bunu böyle bir platformda da vermeyi düşünmelisiniz. Tüm sürecin Google Ads üzerinden yürütülmesi kampanyalarınızı özelleştirmeniz konusunda size büyük kolaylık sağladığı gibi doğru kitleyi hedeflemenizi de olanaklı kılıyor. Yukarıda bahsettiğimiz adımları takip ederek, YouTube üzerinden kolaylıkla reklam verebilirsiniz.