En İyi 10 SEO Aracı (Ücretli ve Ücretsiz)
Profesyonel SEO çalışmaları, her web sitesi için büyük bir öneme sahiptir. SEO sürecinde kullanılacak çeşitli araçlar, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, sıralama takibi ve bağlantı oluşturma gibi işlemleri daha verimli hale getirir. Bu araçlar, bir web sitesinin farklı yönlerinden iyileştirilmesine olanak tanır. SEO uzmanları, bu analiz araçları sayesinde sitelerini çok katmanlı bir şekilde inceleyerek, hız problemleri ya da hangi anahtar kelimelere odaklanılması gerektiği gibi kritik bilgilere ulaşabilirler.
SEO Araçları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?
SEO uzmanları projelerinde SEO çalışması yaparken birden fazla araç kullanarak farklı bakış açıları elde ederler. Ancak bu araçların çoğu üçüncü parti yazılımlar olduğundan sundukları verilerin %100 doğru olmayabileceğini unutmamak gerekmektedir. SEO çalışmaları sırasında kullanılan araçların güvenilirliği yapılan analizlerin doğruluğunu ve sonrasında oluşturulacak stratejilerin etkinliğini doğrudan etkiler. Bundan dolayı araçların sağladığı bilgilerin her zaman doğru olmadığını göz önünde bulundurarak SEO çalışmaları yapılmalıdır. Aksi takdirde yanlış analizler sonucunda projenize zarar verebilirsiniz.
SEO araçları, uzmanlar tarafından web sitesi ve anahtar kelime analizleri için kullanılan üçüncü parti yazılımlardır. SEO araçlarını kullanırken her web sitesinin farklı sonuçlar verebileceğini ve her aracın sunduğu verilerin %100 doğru olmayabileceğini unutmamanız önemlidir. Piyasada birçok ücretsiz SEO aracı mevcuttur. Bu araçlar, sayfa içi SEO optimizasyonu, backlink yönetimi ve web sitesi hız analizi gibi konularda size rehberlik eden yazılımlar olarak işlev görür.
En İyi Ücretsiz SEO Araçları
Google Analytics
Dijital pazarlamacılar için stratejilerini yeniden şekillendirecek kadar derinlemesine bilgiler sağlayan Google Analytics, SEO araçları arasında vazgeçilmez bir yer tutar. Ziyaretçi sayısı, trafik kaynakları ve demografik konum gibi faydalı verileri kullanıcılara sunmaktadır. Aynı zamanda ziyaretçilerin web sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamanızı da kolaylaştırır. Ücretsiz bi şekilde kullanılabilen SEO aracı olmasından dolayı da birçok kişi tarafından beğenilerek kullanılmaktadır.
Google Keyword Planner
Google Anahtar Kelime Planlayıcı'yı kullanabilmek için bir Google Ads hesabınızın olması gerekmektedir. Google Ads hesabınıza giriş yaptıktan sonra "Araçlar" sekmesinde Anahtar Kelime Planlayıcı aracını bulabilirsiniz.
Google Ads'in temel odak noktası aslında organik anahtar kelime araştırması değildir. Eski adıyla Google AdWords, esasen reklam kampanyaları oluşturmak için tasarlanmış bir platformdur. Ancak başka hiçbir araç Google Ads tarafından gerçekleştirilen anahtar kelime araştırmalarının doğruluğu ve kapsamıyla kıyaslanamaz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı, kapsamlı anahtar kelime verileri sunan kullanım açısından son derece basit bir araçtır. Aracı kullanarak hedeflediğiniz SEO anahtar kelimeleri için arama hacmini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca anahtar kelime önerileri ile birlikte sitenizi de geliştirmenize yardımcı olur. Google Keyword Planner, insanların arama yaparken dil kullanımını analiz etmek için kullanılan en faydalı araçlardan biridir.
Google Trends
SEO çalışmaları açısından sektörel eğilimleri takip etmek oldukça kritik bir öneme sahiptir. Google Trends, farklı arama sorgularının ve konuların arama hacmindeki değişimleri gösterir. Bu sayede sitenizin içeriğini güncel tutmanıza yardımcı olur. Google Trends üzerinden tespit ettiğiniz popüler konularla kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik içerikler sunabilir ve site trafiğinizi artırabilirsiniz. Google Trends YouTube'daki arama trendlerini de takip etmenizi sağlar. Arama türünü seçerek YouTube üzerindeki popüler anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz.
Google Search Console
Ünlü SEO uzmanları tarafından "hazine" olarak tanımlanan Google Search Console, web sitenizi kurarken mutlaka kullanmanız gereken ücretsiz bir araçtır. Eski adıyla Web Master Tools olan Search Console, web sitenizin arama sonuçlarındaki performansını izlemenizi sağlar. Ayrıca sitenizin mobil uyumluluğunu analiz etmenize ve olası sorunları çözmenize de yardımcı olur. Belirli anahtar kelimelerin zaman içindeki performansını derinlemesine analiz etme imkanı sunar.
Google Arama Konsolu, kullanıcıların sitenizi bulmak için Google'da kullandığı anahtar kelimeleri görüntülemenizi sağlar. Ayrıca teknik hataları tespit edip düzeltmenize, site haritalarınızı göndermenize ve yapılandırılmış veri sorunlarını görmenize olanak tanır.
Rank Math
Ahrefs, Moz, Backlinko, Semrush ve Hubspot gibi SEO dünyasının önde gelen isimlerinin önerdiği Rank Math çok fazla özelliği tamamen ücretsiz sunar. Popüler bir SEO eklentisi olan Rank Math, SEO ayarlarını kolayca özelleştirmenize olanak tanır. Eklentiyi kullanarak hangi sayfaların dizine eklenebileceğini kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizin arama sonuçlarında nasıl görüneceğini yönetebilirsiniz.
Yoast SEO
Yoast SEO, ücretsiz bir WordPress eklentisi olup, sayfalarınızı arama motorlarında daha güçlü bir şekilde konumlandırmanıza yardımcı olacak faydalı öneriler sunar.
Yoast, kullanıcı dostu bir eklenti olup, web sayfalarınızı doğrudan WordPress üzerinden optimize etmenizi sağlar. Anahtar kelimeler, SEO başlıkları ve meta açıklamalarını eklemeyi kolaylaştırır.
Screaming Frog
Screaming Frog, SEO'nuzu olumsuz etkileyebilecek teknik sorunları tespit etmek için detaylı web sitesi taramaları yapan masaüstü tabanlı bir araçtır. Teknik ve sayfa içi SEO problemlerini analiz etmek ve denetlemek için en popüler araçlardan birisi olarak kullanılır.
Screaming Frog; bir web sitesini tamamen tarayarak eksik resim alt metinlerini, 404 hatalarını ve bunların hangi sayfalardan kaynaklandığını tespit eder. Ayrıca eksik meta açıklamaları, URL hataları ve gereksiz büyük boyutlardaki resimleri bulmanıza yardımcı olur.
Uzmanlar web sitesinin teknik SEO'sunu iyileştirmek için Screaming Frog'u iyi bir başlangıç noktası olarak önermektedir. Bu araç; Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, Mozscape ve Majestic gibi diğer SEO araçları ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Böylece tüm verilerinizi tek bir platformda toplayabilirsiniz.
Keywordtool.io
Keywordtool.io, hızlı bir şekilde geniş bir anahtar kelime önerisi sunabilen popüler bir SEO aracıdır. Keyword Tool ile Google, Bing, YouTube, Amazon, eBay, Play Store, Instagram ve Twitter gibi platformlarda kullanılan anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz. Keywordtool.io'yu Google Anahtar Kelime Planlayıcı'dan ayıran en büyük fark uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de arayabilmesidir.
GTMetrix
GTMetrix, genellikle bir web sayfasının yüklenme hızını ölçmek için kullanılan bir araç olarak bilinmektedir. Ancak sorunları tespit edip iyileştirmeler için çözüm önerileri sunması, onu SEO açısından da oldukça değerli bir araç yapmaktadır. Çünkü sayfa yükleme hızının SEO üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinmektedir. Yüksek sayfa hızları arama motoru sıralamalarınızı olumlu yönde etkiler.
PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights, sayfalarınızın yüklenme sürelerini test etmek için geliştirilmiş ücretsiz bir hız testi aracıdır. Aracı kullanarak web sitenizi hızlandırmaya ve genel performansını iyileştirmeye yönelik öneriler sunar. Ayrıca yazı tipi boyutları ve CTA butonları gibi unsurların yanı sıra kullanıcı deneyimini geliştirebilecek pratik ipuçları da sağlar.
Woorank
Woorank, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde sunduğu özellikleri kolayca anlamanızı sağlar. Özellikle de yeni başlayanlar kullanıcılar için oldukça kullanışlı bir SEO aracıdır. Woorank, kısa süre içerisinde bir web sitesini analiz ederek detaylı raporlar sunar. Bu şekilde kullanıcılara faydalı bilgiler sunar. Mobil analiz konusunda ise yalnızca birkaç ücretsiz SEO aracı bu kadar derinlemesine veri ve bakış açısı sunabilmektedir.
Checkbot
Checkbot; bozuk bağlantıları düzeltmek, yinelenen sayfaları kaldırmak, okunabilir URL'ler oluşturmak ve geçici yönlendirmelerden kaçınmak konusunda yardımcı olur. Ayrıca her sayfa başlığının benzersiz olmasını sağlayarak SEO performansını iyileştirir.
Site hızının; sadece web sitenizin organik arama görünürlüğünü değil, aynı zamanda dönüşümleri de önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir. Bundan dolayı Checkbot'un yeniden yönlendirme zincirleri ve veri sıkıştırma gibi sorunları tespit etmesi oldukça faydalıdır. Aynı zamanda web sitenizi hızlandırmak için çeşitli düzenlemeler de sunmaktadır.
Check My Links
Check My Links, bağlantı oluşturma sürecini hızlandırmaya yardımcı olan ücretsiz bir Chrome uzantısıdır. İncelediğiniz sayfayı hızlıca tarayarak bozuk veya geçersiz bağlantıları tespit eden Check My Links, özellikle backlink ihtiyacı duyan kullanıcılar için faydalı olabilir.
Rakiplerinizden birisinin sitesinde bozulan ya da güncel olmayan bağlantıları tespit edebilirsiniz. Sonrasında bu bağlantıların bulunduğu sayfalardan daha kaliteli içerikler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda site sahibini bilgilendirmek etkili bir strateji olacaktır.
SEOquake
SEOquake, herhangi bir web sayfası hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm verileri bir araya getiren ücretsiz bir Chrome uzantısıdır. SEOquake; SEO denetimleri, anahtar kelime yoğunluğu raporları, dahili ve harici bağlantı analizi ile sosyal medya ölçümleri gibi değerli analiz araçları sunar. SEOquake kullanarak web sitelerinin şu verilerine ulaşabilirsiniz:
- Google dizini
- Google bağlantıları
- Google önbellek tarihi
- Yahoo dizini
- SEMrush bağlantıları
- Bing dizini
- Alexa sıralaması
- Web arşiv yaşı
- Facebook beğenileri
- SEMrush sıralaması
- Baidu endeksi
- Rekabet derecesi
Yukarıda yer alan konularda rakiplerinizi analiz etmek isterseniz SEOquake aracını kullanabilirsiniz.
Ubersuggest
Ubersuggest, SEO konusunda fazla deneyimi olmayan yeni başlayan site sahiplerine rehberlik etmeyi amaçlayan bir araçtır. Popüler bir SEO aracı olan Ubersuggest; belirli bir anahtar kelimenin ilk 10 sıralamaya girebilmesi için gerekli geri bağlantı sayısını, her anahtar kelimenin zorluk seviyesini, ilgili anahtar kelimeleri ve soruları sunar. Ayrıca rakiplerinizin başarılı stratejileri hakkında fikir edinmenize ve bu stratejileri nasıl daha etkili bir şekilde uygulayabileceğinizi görmenize yardımcı olur.
Ubersuggest, SEO stratejinizi geliştirmek için size birçok değerli veri sunar. Özellikle SEO'ya yeni başlayanlar ve sınırlı bir bütçeye sahip olanlar için son derece faydalı bir araçtır.
Can I Rank?
Adından da anlaşılacağı gibi CanIRank, belirli bir anahtar kelime için arama motorlarının ilk sayfasında sıralama yapıp yapamayacağınızı öğrenmenize yardımcı olur. Yalnızca anahtar kelimelerin ne kadar rekabetçi olduğu konusunda veri sağlayan diğer araçların aksine CanIRank size bir arama terimi için sıralama olasılığını bildirir. Anahtar kelimeleri nasıl daha iyi hedefleyeceğinize dair önerilerde bulunmak için AI kullanır.
ChatGPT
ChatGPT, SEO aracı olarak kullanıldığında oldukça faydalı olabilir. Kullanım amacınız ne kadar yaratıcı olabileceğinize bağlıdır. Bazı öne çıkan özellikleri arasında içerikleriniz için başlıklar ve meta açıklamaları yazmak bulunmaktadır. Ayrıca içeriklerinizin giriş ve sonuç bölümleri için de kullanabilir. Bu şekilde araştırmalarınızı daha da genişletebilirsiniz. Ancak ChatGPT özel bir SEO aracı olmadığı için onu anahtar kelime üretmek için kullanmak daha iyi olur. Yeni eklenen web tarama özelliği ile birlikte anahtar kelimelerinizi daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Araç; içerik kısaltmaları, özetleri ve makale taslakları yazmak için oldukça kullanışlıdır. Bu şekilde kendinize büyük bir zaman kazandırabilirsiniz.
En İyi Ücretli SEO Araçları
SEMrush
SEMrush, dijital pazarlama stratejilerini oluşturmak için kullanılan en etkili SEO araçlarından biridir. Anahtar kelime araştırma aracı, backlink analizi, arama hacmi verileri, sıralama takibi, site denetimi, sayfa içi SEO analizi, organik trafik raporları ve toplu analiz gibi çok sayıda önemli özellik sunmaktadır. Tüm projelerinizi tek bir kontrol paneli üzerinden yönetebilirsiniz. Günlük, haftalık veya yıllık performans ölçümleri ve güncellemeleri alabilirsiniz. SEMrush’ın öne çıkan özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır.
- Organik arama
- Reklam araştırması
- Görüntülü Reklam Aracı (Display Advertising Tool)
- Kitle Analizi
- Backlinkler
- Anahtar Kelime Araştırması
- Ürün Listeleme Reklamları (Product Listing Ads)
- Trafik Analizi
- Rakip Araştırması (Market Explorer)
Bir anahtar kelime girerek o kelimeyle ilgili tüm anahtar kelimeleri ve toplam arama hacmini görebilirsiniz. SEMrush’ın en dikkat çekici özelliklerinden birisi rakiplerinizin en çok kullandığı anahtar kelimeleri göstererek size kârlı anahtar kelimeler bulmanıza yardımcı olmasıdır.
Aracın ücretsiz versiyonu yalnızca tek bir web sitesiyle çalışmaktadır. İçerisinde site denetimi, sınırlı anahtar kelime ve domain raporlama gibi temel özellikler bulunmaktadır. Ücretli versiyon ise daha fazla araç ve pazarlama stratejinizi destekleyecek daha detaylı raporlar sunar.
Moz
Bir diğer gelişmiş SEO aracı Moz; Moz Pro ve Moz Local gibi farklı versiyonlar sunar. Moz’un ücretsiz versiyonu aşağıdaki araçları içerir:
- Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Explorer)
- Link Araştırması (Link Explorer)
- Moz Bar
- Ücretsiz Domain Analizi
- Ücretsiz Konum Denetimi
Moz Pro; site denetimi, sıralama takibi, backlink analizi ve anahtar kelime araştırması sunar. Uygulama; çok sayıda farklı araç, destek ekibi ve büyük miktarlarda veri de sağlar. Moz sektör metrikleri sunmaktadır. Optimizasyona değer katan önerilerde bulunur. Yine de sunduğu kullanıcı deneyimi rakip araçlarınki kadar kaliteli değildir. Moz web sitenizin performansına ve daha organik arama trafiği almak için onu nasıl geliştirebileceğinize dair büyük bir içgörü sağlar.
Ahrefs
Ahrefs, anahtar kelime araştırmasından site denetimine kadar geniş bir yelpazede güçlü işlevler sunan profesyonel bir SEO aracıdır. Ahrefs'in sağladığı başlıca özellikler ise şunlardır:
- Gelişmiş tarama (crawl) yetenekleri
- Derinlemesine SERP (arama motoru sonuç sayfası) analizi
- İçerik araştırma araçları
- Sıralama izleme
- Web izleme
- Backlink araştırma özellikleri
- Rakip analizi
- Anahtar kelime keşif aracında birden fazla arama motoru desteği (YouTube, Amazon, Bing, Yahoo, Yandex, Baidu gibi)
- Anahtar kelime keşfedicisi ile sıralanan sayfaların toplam arama trafiği tahminleri
- Siz ve rakiplerinizin içerik farklarının analiz edilmesi
- Web sitenizin dış bağlantılarının izlenmesi
Ahrefs; Facebook, Adobe, LinkedIn, Uber, Netflix ve eBay gibi prestijli ve saygın şirketlerden güçlü referanslar edinmiştir. Bu durum Ahrefs’in ne kadar güvenilir olduğunu kanıtlayan önemli bir göstergedir.
DeepCrawl
Adından da anlaşılacağı gibi DeepCrawl'ın öne çıkan özelliği web sitelerinin taranması (crawl edilmesi) ile ilgilidir. Deep crawl özellikle bir crawl platformu olarak öne çıkar. Sitenizin teknik sağlık durumunu analiz etmek için mükemmel bir seçenektir. Anahtar kelime araştırma ya da sıralama takibi gibi özellikleri bulunmasa da sayfa düzeyinde iyileştirme önerileri sunarak SEO optimizasyonunu geliştirmeye yardımcı olur.
DeepCrawl, Google Analytics ve Google Search Console ile entegre olarak çalışabilir. Böylece verilerinizi daha kapsamlı bir şekilde analiz edebilirsiniz. Ayrıca AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) ölçümlerini takip edebilir ve backlink analizini gerçekleştirebilirsiniz. Taranan sitenizin ayarlarını kaydetme özelliği ise gelişmiş analizler için büyük kolaylık sağlar. Aracın bazı özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- DeepCrawl, çözümlerini farklı kullanıcı türlerine göre kategorize eder. E-ticaret siteleri, yayıncılar, ajanslar ve girişimciler için özel araçlar sunar.
- Aylık 14 dolarlık bir ücretlendirmesi bulunmaktadır. Herhangi bir şekilde ücretsiz sürümü bulunmamaktadır. Ancak deneme sürümüne ulaşılabilir.
- Kısıtlı özelliklere sahip olmasına rağmen sunduğu araçlar birçok pazarlama uzmanı tarafından yüksek puanlarla değerlendirilmiştir.