Başlangıçtan Uzmanlık Seviyesine Sosyal Medya Pazarlamacılığı Hakkında 15 Öneri

Bir pazarlamacı olarak en sinir bozucu deneyimlerden birisi, başkası tarafından atılmış ve kendi hedef kitlenizin gönlünü çalan bir tweet ile karşılaşmaktır.

Her gün üst düzey sosyal medya içerikleri üretebileceğimizi düşünürüz ancak hepimiz insanız ve bunu her gün başarmak pek de mümkün olmayabiliyor. Kimi zaman şirketimiz ve hedeflerimiz ile ilgili içerik planlaması yaparken duvara toslayabiliyoruz.

Eğer sosyal medya pazarlaması ile yeni yeni ilgilenmeye başladıysanız veya ilham bulmak için birkaç öneri arıyorsanız, tecrübe düzeyiniz ne olursa olsun, hesaplarınızı şaha kaldırmanıza yarayacak bazı faydalı bilgileri bu yazımızda derledik.


Acemiler için Sosyal Medya Pazarlamacılığı Önerileri

  1. Paylaşımlarınızı tüm sosyal medya hesaplarınızda yapın.
  2. Eski paylaşımlarınızı güncelleyip, yeniden paylaşın.
  3. Akşamları yayınlamak üzere gönderilerinizi zamanlayın.
  4. Etkileşimi arttırmak için paylaşımlarınızda hashtag kullanın.
  5. Mümkün oldukça görsellerden faydalanın.

1. Paylaşımlarınızı tüm sosyal medya hesaplarınızda yapın.


Eğer sosyal medya pazarlamacılığı konusunda yeniyseniz, HubSpot’un Social Inbox hizmeti gibi sosyal medya yönetim araçlarından faydalanmak iyi bir fikir olacaktır. Bu hizmet sayesinde paylaşımlarınızı zamanlayabilir, sosyal medyada sizden bahseden içerikleri takip edebilir, sosyal medya analizlerinizi görüntüleyebilir ve tüm hesaplarınıza tek bir yerden göz kulak olabilirsiniz. Bu hizmete benzer diğer hizmetler ise Later ve TweetDeck’tir.

Tüm bu hizmetler farklı hesaplardaki paylaşımlarınızı senkronize etmenize yardımcı oluyor. Bu sayede tüm platformlarda eş zamanlı olarak paylaşım yapabilir ve markanızı, farklı sosyal medyaları kullanmayı tercih eden takipçilerinize daha kolay ulaştırırsınız.


2. Eski paylaşımlarınızı güncelleyip, yeniden paylaşın.


Eğer artık güncelliğini yitirmiş çok sayıda içeriğiniz varsa SEO için bunları yeni fikirlerle güncelleyip, tekrar paylaşabilirsiniz. Bu sayede yeni insanlara ulaşma potansiyeliniz olur ve sürekli olarak yeni fikirler üretme yükünden de bir nebze olsun kurtulabilirsiniz.

Bunun için blog yazılarınızı, karşılama sayfalarınızı ve web sitenizde yayınladığınız teklif ve kampanyaları kullanabilirsiniz. Sonuçta sosyal medya stratejinizin ilk kuralı mevcut ve potansiyel müşterileriniz ile markanız arasında bir etkileşim yaratmak ve bunun için de Amerika’yı baştan keşfetmeye gerek yok.

Şu an okumakta olduğunuz yazı da aslında yaklaşık 3 sene önce yayınlandı. Bizler de okuyucularımızın her zaman güncel bilgilere ulaşmalarını garanti altına almak için düzenli olarak blog, sosyal medya ve e-posta gönderilerimizi güncelliyoruz.

3. Akşamları yayınlamak üzere gönderilerinizi zamanlayın.

Konu akşamları paylaşım olduğunda hafta sonları da paylaşım yapmaktan çekinmeyin. Akşamları paylaşmak üzere gönderilerinizi zamanlamak, sizi ve içeriklerinizi içinde bulunduğunuz zaman dilimine sıkışmaktan kurtarır. Bu sayede Türkiye’de akşam 10 bile olsa, yeni uygulama güncellemeniz uluslararası kitlenize kolaylıkla ulaşacaktır.

Eğer şirketinizin birden fazla sosyal medya hesabı varsa ve uluslararası bir kitleye hitap ediyorsanız, Türkiye’de pek etkileşim almayacak saatlerde yapacağınız paylaşımları, diğer hesaplarınızdan yaparak, örneğin Amerika, Japonya veya Avustralya’daki kitleniz için en ideal zamanda yayınlamış olursunuz.


Bu sayede de denizaşırı ülkelerde yaşayan kitlenizin sosyal medyada aktif olduğu saatlerde onlara yeni ve taze içerikler sunabilirsiniz.

Akşam saatleri için zamanlayacağınız paylaşımlarda ekibinizin etkileşime girmek zorunda olmayacağı tipteki içerikler kullanmaya özen gösterin. Örneğin, takipçilerinizi yorum yapmaya yönlendiren bir Instagram gönderisi, akşam saatlerinde paylaşmaya uygun olmayan içerik türlerinden birisi sayılabilir.


4. Etkileşimi arttırmak için paylaşımlarınızda hashtag kullanın.


Hashtagler çevrimiçi görünürlüğünüzü arttırmak için bulunmaz nimetlerden birisidir. #sosyalmedya #pazarlamacılıkhedefleri gibi genele hitap eden hashtagler oldukça başarılıdır ancak daha büyük marka ve organizasyonların kullandığı #hayatevesigar veya #sokaktahayatvar gibi daha az kullanılan hashtagleri de tespit etmeye çalışın. Bu gibi hashtagler kendi kategorinizdeki aktif kullanıcılara ulaşmanızı sağlayacaktır.


Halihazırda var olan hashtagleri kullanmanın yanı sıra Buffer’ın yaptığı gibi (#BufferLove) kendi markanızla ilgili hashtagler de üretmeye çalışın. Bu gibi hashtagler kendi takipçilerinizin ve müşterilerinizin sosyal medya varlığınız ve ürünleriniz hakkında neler düşündüklerini takip etmenize yardımcı olur.


5. Mümkün oldukça görsellerden faydalanın.

Eğer sosyal medya pazarına yeni yeni giriş yapıyorsanız, görsel içeriklerinize bir servet harcamak istememeniz çok normal. Ancak mümkün olduğu zamanlarda paylaşımlarınıza fotoğraf, video veya grafikler eklemeniz her zaman faydalı olacaktır.

Canva gibi içeriğinizi düzenlemenize ve içerik yaratmanıza yardımcı olacak birçok ücretsiz hizmet mevcut. Gifler özellikle genç kitlenizle etkileşime girmek için oldukça başarılıdır. Aynı zamanda her zaman yanınızda olan cep telefonun sosyal medyada kullanmak için mükemmel fotoğraflar çekebileceğini de unutmayın.

Eğer daha önce sosyal medya deneyiminiz olduysa ve bir adım öteye geçme fikri gözünüzü korkutmuyorsa, bu orta seviye kullanıcılar için öneriler tam size göre. Tüm bu öneriler tıklanma oranınızı arttırmanın yanı sıra tüm sosyal medya hesaplarınızdaki içeriklerin birbiriyle uyumlu görünmesini sağlamaya yöneliktir.


Orta Düzey Kullanıcılar için Sosyal Medya Pazarlamacılığı Önerileri

  1. Gün içinde birden fazla paylaşım yapın.
  2. Pazarlama stratejinize markanızı dahil edin.
  3. İnteraktif içeriklerle kitlenizle etkileşime girin.
  4. Daha fazla görsel içerik kullanmaya özen gösterin.

1. Gün içinde birden fazla paylaşım yapın.

Günün her saati paylaşım yapmanıza gerek yok ancak günlük bir ila üç paylaşım yapmanız, markanızı hedef kitlenizin aklına kazımanıza yardımcı olur. Bu paylaşımlara kullanıcılarınız tarafından yapılan paylaşımları re-post etmek de dahildir. Bu yüzden sürekli olarak onlarca yeni fikir üretme konusunda kendinizi strese sokmayın.

Eğer içerik pazarlamacılığı çabalarınızı süslemek ve iyileştirmek istiyorsanız, Facebook gönderinizin içine bir infografik veya eKitap dahil edebilirsiniz. Bu konu hakkında daha fazla öneri ve tüyo için şurada paylaştığımız metnimizi okuyabilirsiniz.


2. Pazarlama stratejinize markanızı dahil edin

Markanız sizin tercümanınız olmalıdır. Markanızı kurduktan sonra, markanızı sosyal medya pazarlamacılığı çabalarınıza dahil etmenin yollarını düşünmeye başlayın. Buna logonuzu, şirket hashtaginizi paylaşımlarınızda kullanmak veya çalışanlarınızı ön plana çıkarmak gibi etkinlikler örnek olarak verilebilir.


Örneğin, Metter Media adlı sosyal medya yönetim şirketinin yaptığı bu markalaştırma çabalarına göz atabilirsiniz. Sadece Instagram sayfalarına kısa bir göz atarak şirketin tercih ettiği rengi, çalışanlarını görebilir ve faaliyetleri hakkında bir fikir yürütebilirsiniz.


3. İnteraktif içeriklerle kitlenizle etkileşime girin.

Twitter’da düzenleyeceğiniz anketlerden Instagram’daki soru ve cevap etkinliklerine kadar hedef kitleniz ile etkileşime girebileceğiniz ve şirketinizin içeriklerini çeşitlendirebileceğiniz birçok yöntem mevcuttur. İnteraktif içerikler kullanarak müşterilerinizi ürünleriniz hakkında bilgilendirebilir veya onlarla bağ kurabilirsiniz.

Hedef kitlenizin rakiplerinizle nasıl etkileşime girdiğini tespit edin ve ardından kendi firmanızı da bu rutine dahil etmenin yollarını arayın. Hedef kitlenize aşağıda paylaştığımız gibi Instagram hikayelerinde ne tarzda bir içerik görmeyi tercih ettiklerini bile sorabilirsiniz:


Bu paylaşımı yapan yemek bloğu yazarı, Instagram hikaye serisinde sorduğu soruların yanıtlarına göre kendi sitesindeki blog yazılarını paylaşıyor. Paylaşım yapan hesap aslında geçmişte paylaşmış olduğu içeriklerin yeniden ziyaret edilmesini sağlayarak tıklanmalarını arttırmış oluyor. Siz de bir anket yaparak kullanıcılarınıza “Sabahları kahvenizi yudumlarken hangi türdeki paylaşımları görmek istersiniz?” diye sorabilir ve hikayenizin diğer kısımlarında iki cevap için farklı linkler paylaşabilirsiniz.


4. Daha fazla görsel içerik kullanmaya özen gösterin.

Sosyal medyada yaptığınız paylaşım sayısı artmaya başladıkça görsel içeriklere daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. İstatistiksel olarak içinde görsel barındıran retweetler, sadece metinden oluşan tweetlere kıyasla daha fazla tıklanma alıyor.

Görsel içerikler sadece Instagram ile sınırlı değil. LinkedIn’de sektörünüz ile ilgili bir infografik, Twitter’da şirket içi kültürünüzle ilgili komik bir caps veya Facebook’ta kullanıcıları ofisinize davet edip, çalışma alanınızda gezintiye çıkartacak bir video paylaşabilirsiniz.

Sırada ileri düzey pazarlamacılar için tüyolarımız var. Bu fikirler özellikle sosyal medya pazarlamacılığı çabalarında yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyan veya haber kaynağında yenilik arayan usta sosyal medya kullanıcıları için;


İleri Seviye Kullanıcılar için Sosyal Medya Pazarlamacılığı Tüyoları

  1. Yeni uygulamaları ve güncellemeleri kendi yararınıza kullanın.
  2. Ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak için fenomenlere yatırım yapın.
  3. Sosyal medya platformlarındaki içeriklerinizi çeşitlendirin.
  4. Hedef kitlenizi büyütmek için kampanyalar düzenlemeye başlayın.
  5. Hedef kitlenizde yankı uyandıracak güncel içerikler üretin.

1. Yeni uygulamaları ve güncellemeleri kendi yararınıza kullanın.

TikTok veya IGTV’yi denediniz mi? Eğer denemediyseniz, stratejinizi bu kanalları da kapsayacak şekilde genişletmenizi öneriyoruz. Nihayetinde ürettiğiniz içeriklerin bir milyar kadar telefonda görüntülenme potansiyelini kaçırmak istemezsiniz.

Yeni uygulamalar ve uygulama güncellemeleri markanızın daha fazla kişiye erişmesine ve işleri sizin için güncel tutmaya yardımcı olur. Eğer şirketinizin mizahi tarafını ön plana çıkarmayı düşünüyorsanız, TikTok’a kısa bir dans videosu yükleyebilirsiniz. Eğer bir söyleşinizi hedef kitlenize ulaştırmak istiyorsanız da IGTV’yi kullanabilirsiniz.


2. Ürün veya hizmetlerinizi tanıtmak için fenomenlere yatırım yapın.

Genç kitlelerin idollerini dinledikleri su götürmez bir gerçektir. Her on Y kuşağından dördü takip ettikleri fenomenlerin sosyal medya hesaplarında tanıttıkları ürünlere güveniyor. Bu yüzden eğer satışlarınızı arttırmayı hedefliyorsanız, fenomenlere yatırım yapmak iyi bir başlangıç olabilir.

Genç bir hedef kitleniz varsa sektörünüzdeki fenomenleri araştırabilir ve potansiyel ortaklıklar kurabilirsiniz. Eğer daha bütçe dostu bir yaklaşım arıyorsanız, bu fenomenlerin içeriklerinde nasıl marka çalışması yaptığını inceleyin. Bu sayede kendi stratejinize bunlardan bazılarını dahil edebilirsiniz.


3. Sosyal medya platformlarındaki içeriklerinizi çeşitlendirin.

Hesaplarınızdaki içeriği profesyonel bir şekilde güncelleyebilir ve senkronize edebilirsiniz. Ancak şimdi zaman içeriğinizi benzersiz yapma zamanı. Yüksek çözünürlüklü videolarınızı Facebook için ayırırken, caps içeren fotoğraflarınızı Twitter için saklamalısınız.

İçeriklerinizi çeşitlendirirken tümünün şirketinizin hedefleri ve misyonu ile aynı doğrultuda olduğundan emin olun. Pazarlama şirketinizin Instagram hesabında falafel tarifi paylaşmanın hiçbir anlamı olmayacaktır ancak harika bir caps yaratmak için gerekli yönergeleri içeren bir infografik oldukça ilgi çekecektir.


24 Ekim’de LinkedIn Facebook’ta bir blog yazısı paylaştı. Aynı gün Twitter’da yapımcı olmak amaçlayanları hedefleyen bir tweet dizisinin tanıtımını da yaptı. Tweet dizileri Twitter’a özel olup, belirli bir konu hakkında detaylıca fikir aktarmayı amaçlayıp, geri dönüş oranı oldukça az iken, Facebook gönderisi LinkedIn’e Facebook takipçileri tarafından daha fazla tıklama getirdi.


4. Hedef kitlenizi büyütmek için kampanyalar düzenlemeye başlayın.

Bugüne kadar daha önce hiç Twitter hesabınızda bir yarışma düzenlediniz mi? Tonito özellikle yarışma konseptini oldukça iyi uyguluyor.

Endişe etmenize gerek yok çünkü yarışmaların tamamı bu kadar cazip olmak zorunda değil. Düzenleyeceğiniz kampanya, tweetinizi re-tweetleyecek kişiler arasından şanlı bir veya birkaç kişiye ürün veya hizmetiniz için %10 indirim sunmak kadar basit bir şey olabilir. Bu sayede daha geniş bir kitleye hitap edebilir ve müşterilerinizin takipçilerinden bazılarını da kendi takipçilerinize dönüştürebilirsiniz.


5. Hedef kitlenizde yankı uyandıracak güncel içerikler üretin.

Dönemin popüler capslerinden faydalanmanın gücüne inanan biri olarak, güncel içerikler üretmenin hem hesaplarınıza biraz mizah katacağını hem de ürünlerinizi yeni bir şekilde tanıtmanıza olanak tanıyacağını söyleyebilirim. Üstelik bunu başarmak için sadece capslere odaklanmak zorunda değilsiniz, mevsimler gibi diğer zamana bağlı etkinlikler ve olgulardan da faydalanabilirsiniz.

Örneğin, eğer kış ayındaysanız ürün veya hizmetinizi karlı bir bağlamda fotoğraflayabilir ve Facebook’ta paylaşabilirsiniz. 19 Mayıs, 23 Nisan gibi özel günlerde de takipçilerinizle etkileşime girebileceğiniz anlamlı ve güncel içerikler paylaşmanız da mümkün.

Sosyal medya pazarlamacılığı hakkında bir dahi bile olsanız, içeriklerinizi güncel tutmak zorlu bir uğraştır. Üstelik trendlerin neredeyse her dakika değiştiği, birine hakim olamadan çok farklı başka birine uyum sağlamak zorunda olduğumuz bu günlerde üzerinizdeki baskı daha da artabilir.

Yukarıda sizlerle paylaştığımız bu öneriler sayfanızı organize etmenize, içeriklerinizi güncellemenize ve hedef kitlenizi büyütmenize yardımcı olacaktır ancak kendinizi bunlarla sınırlamamalısınız. Daha da ilham almak istiyorsanız, sosyal medya pazarlamacılığı hakkındaki kapsamlı rehberimize göz atabilirsiniz.