9 Basit Adımda Instagram İstatistikler Özelliğini Kullanmaya Başlayın

Elinizdeki veriler kitlenizi anlamanıza yardımcı olur. Kitlenizin neyi nasıl yaptığını, neleri tercih ettiğiniz ve kim olduklarını öğrenmenize olanak tanır. Kesinlikle içgüdülerinize dayanarak işletmeniz ile ilgili kararlar alabilir ve başarıyı yakalayabilirsiniz ancak bu kararları elinizdeki somut veriler doğrultusunda aldığınızda, başarıya neredeyse kaçınılmazdır.

Veri ve analiz, farklı kanallardaki pazarlama faaliyetlerinizin etkinliklerini ölçmenize yardımcı olur ve farklı kitleye odaklanmak, günün belirli saatlerinde paylaşım yapmak veya yeni bir içerik formatı denemek gibi her zamanki pazarlama faaliyetlerine ek olarak neler yapıp, yapamayacağınızı görmenizi sağlar.

Sosyal medya da diğer pazarlama kanallarından farklı değildir ve bu platformlardaki faaliyetleriniz de hem ölçülebilir hem de geliştirilebilinir. Bu yüzden başarılı bir Instagram stratejisi belirlemek için Instagram İstatistikler özelliğini kullanmanız gerekiyor.


Instagram İstatistikler Özelliği Nedir?


Instagram İstatistikler, işletme hesabı olan kullanıcıların profilleri ve gönderileri hakkında analizlere ulaşmasını sağlayan bir özelliktir. Bu veriler sayesinde hedef kitlenizin nelerden hoşlandığını ve nelerle etkileşime girdiğini belirleyerek Instagram stratejisini geliştirebilirsiniz.

İşte, bu özellik üzerinden ulaşabileceğiniz ve her pazarlamacının bilmesi, anlaması ve kullanması gereken analizler:



Instagram İstatistikler özelliğini kullanmak için ilk olarak bir işletme hesabınızın olması gerekiyor. Eğer kişisel bir hesap kullanıyorsanız, hesabınızı işletme profiline dönüştürebilirsiniz. İşte, kişisel hesabınızı işletme hesabına çevirmek için yapmanız gerekenler.


Hesabınızı İşletme Profiline Dönüştürmek için Yapmanız Gerekenler


  1. Eğer halihazırda yoksa, hesap sahibinin adına bir Facebook İşletme Profili oluşturun.
  2. Instagram hesabınızın herkese açık olduğundan emin olun. Gizlenmiş hesaplar işletme hesabı olarak kullanılamıyor.
  3. Ayarlar sayfasını ziyaret edin ve ardından Hesap sekmesine tıklayın.
  4. Hesap Türünü Değiştir seçeneğine tıkladıktan sonra İşletme Hesabına Geçiş Yap’a tıklayın.
  5. İşletme profilinizi doldurmak için Instagram’ın yönlendirmelerini takip edin.
  6. Tamam seçeneğine tıklayın.

1. Eğer Yoksa Hesap Sahibi Adına Facebook İşletme Profili Oluşturun


Instagram işletme hesabı hedef kitlenizi büyütmenize yardımcı olacak ek özellikler ve araçlara erişmenize yardımcı olur. Fakat bir Instagram işletme hesabı oluşturmak için ilk olarak işletmeniz için bir Facebook sayfanızın olması gerekiyor. Bunu reklam vermek ve diğer geniş çaplı hizmetler için de kullandığınız Facebook üzerinden yapmalısınız. Eğer henüz bir sayfanız yoksa, Facebook sayfası oluşturmak için hazırladığımız rehber için burayı tıklayabilirsiniz.


2. Instagram Profilinizin Herkese Açık Olduğundan Emin Olun. Gizli Profille İşletme Hesabı Oluşturamazsınız

Hedef kitlenizi büyütmek ve gönderilerinizin markanızı bilmeyen Instagram kullanıcılarına ulaşmasını istiyorsunuz. Bu yüzden resmi bir Instagram işletme hesabı oluşturmadan önce profilinizi herkese açık duruma getirmeniz gerekiyor. İşte, profilinizi herkese açmak için izlemeniz gereken adımlar:


1. Adım: Profil sayfanızda sağ üst köşede bulunan hamburger ikonuna tıklayın.


2. Adım: Ayarlar sayfasına ulaşmak için çark ikonuna tıklayın.


3. Adım: Gizlilik sekmesine tıklayın.


4. Aşama: Gizli Hesap sekmesinin karşısındaki butona tıklayarak kapatın.


Artık Instagram profiliniz herkese açık olarak güncellendi.


3. Ayarlar Sayfasına Gidip, Hesap Sekmesine Tıklayın


Önce hamburger ikonuna, ardından çark ikonuna tıklayarak tekrar Ayarlar sayfasını ziyaret edin. Eğer bir önceki aşamadan hesabınızı gizliden herkese açık konuma getirdiyseniz, ilgili sayfadaki geri butonuna da tıklayabilirsiniz.

Ayarlar menüsünden Hesap sekmesine tıklayın.


İşletme Hesabına Geçiş yap sekmesine tıklayarak, kişisel Instagram hesabınızın İşletme Profiline dönüştürülmesini sağlarsınız.


4. İşletme Profilinizi Doldurmak için Instagram’ın Yönlendirmelerini Takip Edin


Bu aşamada Instagram sizden işletme kategorisi, iletişim bilgisi ve benzeri gibi detayları incelemenizi ve değiştirmenizi isteyecek. Aynı zamanda ilk adımda bahsettiğimiz Facebook sayfanızı dilerseniz hesabınız ile ilişkilendirmeniz konusunda da yönlendirileceksiniz.


5. Tamam Seçeneğine Tıklayın


İşletme hesabınızı oluşturduktan sonra Instagram İstatistikler özelliğini kullanmaya başlayabilirsiniz. İşte, bu özelliği kullanmak için bilmeniz gerekenler:


Gönderilerinizi Instagram İstatistikler Özelliği ile Nasıl İnceleyebilirsiniz?


  1. Hamburger ikonuna ve ardından İstatistikler sekmesine tıklayın.
  2. Erişilen hesapları inceleyin.
  3. Profil ziyaretlerini ve takipçileri inceleyin.
  4. Websitesi tıklamalarını inceleyin.
  5. İçerik etkileşimlerini inceleyin.
  6. Takipçilerinizi inceleyin.
  7. Gönderileriniz üzerinden hangi eylemlerin gerçekleştiğini öğrenin.
  8. Keşfet özelliğini kullanarak gönderinizin haber kaynaklarında nerelerde gösterildiğini görün.
  9. Hikaye istatistiklerini inceleyin.
  10. Hamburger İkonuna ve Ardından İstatistikler Sekmesine Tıklayın

Instagram hesabınızı detaylı bir şekilde incelemek için ilk yapmanız gereken profil sayfanıza gitmek. Buradan önce hamburger ikonuna ve ardından da ilgili menüden İstatistikler sekmesine tıklayın.


Buradan İstatistiklere Genel Bakış sayfasına yönlendirecek ve son bir hafta içerisinde kaç takipçi kazanıp, kaybettiğiniz gibi insanların profilinizle nasıl etkileşime girdiği hakkında genel bir bilgiye ulaşacaksınız.


Bir sonraki adımda keşfedebileceğiniz daha özel profil istatistiklerine değiniyor olacağız.


2. Erişilen Hesaplar


Erişilen hesaplar sekmesine tıklayın. Buradaki rakam Instagram gönderilerinizi gören her bir tekil kullanıcının toplamıdır.

Bu kategoriden aşağıdaki şu bilgilerin istatistiklerine ulaşabilirsiniz;

  • Gösterimler – Gönderilerinizin kaç sefer görüntülendiğini belirtir.
  • Profil Hareketleri – Profil ziyaretleri, websitesi tıklamaları ve diğer aktiviteleri belirtir.
  • Gönderiler – En fazla gösterim ve etkileşim alan gönderilerinizdir.
  • Hikayeler – En fazla gösterim ve etkileşim alan Instagram hikaye içeriklerinizdir.
  • IGTV Videoları – En fazla gösterim ve etkileşim alan IGTV videolarınızdır.

Bu istatistiklerin bazılarının üzerine tıklayarak daha detaylı istatistiklere de ulaşabilirsiniz.


3. Profil Ziyaretlerini ve Takipçileri İnceleyin


Erişilen hesaplar sayfasının altında Hesap Hareketleri sekmesi bulunuyor. Buradan profil ziyaretlerini görebilirsiniz.

Profil ziyaretleri, profilinizin kullanıcılar tarafından kaç sefer ziyaret edildiğini gösterir.


4. Websitesi Tıklanmalarını İnceleyin


Websitesi tıklamaları da Hesap Hareketleri sekmesinin alt kısmında bulunur. Bu istatistik, işletme hesabınızda paylaştığınız bağlantı adresinin kaç sefer tıklandığını gösterir.


5. İçerik Etkileşimlerini İnceleyin


İstatistiklere Genel Bakış sayfasına geri dönün ve ardından İçerik Etkileşimi sekmesine tıklayın. Bu sayfadan içeriklerinizin aldıkları etkileşimleri içerik gruplarınıza göre inceleyebilirsiniz.


Örneğin, beğeniler sekmesinde gönderilerinizin kaç kişi tarafından beğenildiğini görebilirsiniz. Aynı beğeniler de olduğu gibi yorumlar sekmesi de kaç kişinin gönderilerinize yorum yaptığını gösterir. Bu şekilde gönderilerinizi kaç kişi daha sonra tekrar görmek veya incelemek için kaydetmiş veya kaç kişi paylaşmış gibi farklı istatistiklere ulaşmanız mümkündür.


6. Takipçilerinizi İnceleyin


Tekrar İstatistiklere Genel Bakış sayfasına dönün ve Toplam Takipçi sekmesine tıklayın. Ardından takipçilerinizle ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz bir sayfaya yönlendirileceksiniz.


Bu sayfadan belirli zaman dilimleri içerisinde kaç takipçi kazandığınızı veya kaybettiğinizi, bunların ortalama olarak hangi saat dilimlerinde gerçekleştiğini görmeniz mümkün. Buradaki veriler özellikle gönderilerinizi zamanlamak için oldukça faydalıdır.


7. Gönderileriniz Üzerinden Hangi Eylemlerin Gerçekleştiğini Öğrenin


Belirli bir Instagram gönderinizin istatistiklerini görüntülemek için ilk olarak profil sayfanızı ziyaret etmeniz gerekiyor. Ardından gönderinizin üzerine tıkladıktan sonra resmin altındaki İstatistikleri Gör seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

Bu istatistikler profilinizdeki gönderiyi ziyaret eden kullanıcıların gerçekleştirdikleri eylem miktarını gösterir. Buna, ilgili gönderiyi gördükten sonra profiliniz üzerinden websitenizi ziyaret etme ve sizi takip etmesi de dahildir.


8. Keşfet Özelliğini Kullanarak Gönderilerinizin Haber Kaynağında Nerelerde Gösterildiğini Görün


İsminden de anlaşılacağı üzere bu istatistikler gönderilerinizin en çok nerelerde görüldüğünü gösterir ve buna sizi halihazırda takip eden kişilerin gönderileri ilk olarak ne zaman gördükleri de dahildir.

Bu kısımda gönderilerinizin Instagram üzerinde nerelerde keşfedildiğini gösteren gösterimler ile ilgili istatistiklere ulaşırsınız. Buna kullanıcıların haber kaynakları, kendi profiliniz, konum etiketi veya hashtagler de dahildir.



Keşfet istatistikleri aynı zamanda bir gönderilerinizin erişim miktarı hakkında da veri içerir ve bu da gönderilerinizi göre tekil hesapların toplamını verir.


9. Hikaye İstatistiklerini İnceleyin


Son olarak işletme profili olan Instagram kullanıcıları paylaştıkları hikayeler ile ilgili istatistiklere de ulaşabiliyor.

Hikaye istatistiklerini görüntülemek için İstatistikler sayfasına geri dönün ve İstatistiklere Genel Bakış sayfasının alt kısmında bulunan Paylaşılan İçerikler sekmesine gelin.

Hikayeler kısmından daha önce paylaşmış olduğunuz ve hala yayında olan hikayelerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Şimdi gelin birlikte keşfedebileceğiniz daha özel istatistiklere bakalım.

Gösterimler


Bu istatistik hikayenizin kaç sefer görüntülendiğini belirtir.

Bu istatistikleri incelerken hikayenize birden fazla resim veya video ekleyebileceğinizi unutmayın. Bunu yaptığınızda hikayenizdeki her bir görsel içerik ayrı bir fotoğraf veya video olarak kabul edilir.

Örneğin hikayenize altı fotoğraf eklediniz. Kullanıcı ister birini veya hepsini görsün, Instagram, tüm hikayenizin tek bir gösterim aldığını kabul eder.

Aynısı tek bir hikayenin bir kullanıcı tarafından birden fazla sefer görüntülenmesi için de geçerlidir. Instagram yine de bu çoklu görüntülemeyi size tek bir gösterim olarak gösterecektir.


Erişim

Bu istatistik hikayenizi görüntüleyen tekil kullanıcıların toplam miktarını gösterir.


İleri Tıklamalar

Bu istatistik, hikayenizi izlerken bir sonraki içeriği görmek için hikayenizi geçen kullanıcı miktarını gösterir.


Geri Tıklamalar

Bu istatistik, hikayenizi izlerken bir önceki içeriği tekrar görmek için hikayenizi geri alan kullanıcı miktarını gösterir.


Yanıtlar

Bu istatistik, hikayenizdeki Mesaj Gönder özelliğini kullanarak size mesaj gönderen kullanıcı miktarını gösterir.


Geçişler


Bu istatistik, hikayelerinizi görüntülerken, diğer hesaplardaki hikayeleri görmek için kaç kişinin ekranı kaydırarak geçiş yaptığını gösterir. Bu, kullanıcıların yine sizin diğer içeriğinizi görmelerini sağlayan ileri tıklama özelliği ile karıştırılmamalıdır.


Çıkışlar


Bu istatistik, kaç kullanıcının hikayeler özelliğinden çıkarak haber kaynağına döndüğünü gösterir.


Instagram İstatistikleri ile Etkinliğinizi Ölçmek

Artık Instagram İstatistikler özelliği ile stratejinizi etkileyecek verilere nasıl ulaşabileceğinizi bildiğinize göre, bu verileri analiz edebilir ve hedef kitleniz için nelerin işe yarayıp, yaramadığını öğrenebilirsiniz. Bu veriler sayesinde artık bolca etkileşim alacak içerikler üretmek sizin için oldukça kolay olacaktır.