Instagram’da Gönderi Paylaşmak için En İdeal Zaman Dilimleri (2022)

Instagram’da Gönderi Paylaşmak için En İdeal Zaman Dilimleri (2022)

Instagram’da gönderi paylaşmak için en uygun zaman dilimi hangisi? Bu sorunun yanıtını bulmak için yabancı bir araştırma firması Reels ve IGTV gönderileri hariç toplamda 35 milyon gönderiyi analiz etti.


Sonuç mu? Artık haftanın her günü için Instagram’da paylaşım yapılacak en ideal saat dilimlerini biliyoruz. Üstelik, farklı bölgeler için farklı paylaşım saatlerini de paylaşacağız.

Aynı zamanda hesabınız için en uygun paylaşım saatini nasıl bulabileceğiniz konusunda da bilgi paylaşıyor olacağız. Bu sayede hedef kitlenizin en aktif olduğu dilimde onlara erişebilirsiniz.


Instagram’da Paylaşım Yapmak için En İdeal Saat Dilimi Nedir?

Dünya çapından analiz edilen 35 milyon Instagram gönderisinin sonuçlarına göre Instagram’da paylaşım yapmak ve like sahip olmak  için en ideal saat yerel saate göre sabah 6.

Instagram’da paylaşım yapmak için ideal günler ise Cumartesi ve Pazar. Gönderilerinizde ortalama olarak en fazla etkileşim alacağınız zaman ise Pazar günü sabah 6 civarı.


Bunlara ek olarak Çarşamba günü 10.00 ila 16.00 ve Perşembe günü 21.00 ila 23.00 arasında yaptığınız paylaşımlar da ortalama olarak en düşük etkileşim oranlarına sahipler. Bu yüzden bu iki dilim Instagram’da paylaşım yapmak için en kötü saat ve gün dilimleri arasında yer alıyor.


Kahve fiyatına binlerce Instagram takipçi anında profilinizde! 

Şifresiz İşlem | Hızlı teslimat | 3D Güvenli Ödeme | 7/24 Canlı Destek


Günlük Olarak Instagram’da Paylaşım Yapılacak En İdeal Zamanlar

  • Pazartesi: 05.00
  • Salı: 06.00
  • Çarşamba: 06.00
  • Perşembe: 05.00
  • Cuma: 06.00
  • Cumartesi: 06.00
  • Pazar: 06.00

Günlük Olarak Instagram’da Paylaşım Yapılacak En Kötü Zamanlar

Dünya çapında paylaşılan 35 milyon gönderinin analizi sonucunda günlük olarak Instagram’da paylaşım yapmak için belirlenen en kötü zamanlar ise:

  • Pazartesi: 14.00
  • Salı: 13.00
  • Çarşamba: 10.00
  • Perşembe: 23.00
  • Cuma: 09.00
  • Cumartesi: 20.00
  • Pazar: 16.00

Peki, Bu Ne Anlama Geliyor?

Ekip olarak paylaşım yapmak için en uygun saatlerin sabahın erken saatleri olduğunu gördüğümüzde çok şaşırdık. 2018 yılından beri Instagram’daki en ideal paylaşım saatlerini araştırıyorduk ve bu sene verilerde ciddi bir kayma olduğuna tanık olduk.


Her zaman hedef kitlenizin en aktif olduğu zamanda paylaşım yapmanın en etkili strateji olduğunu savunduk. Her ne kadar bu başarılı bir tercih olsa bile etkileşiminizin etkileyen tek unsur da değildir.


Instagram’ın algoritmalarının hesapların zamanlamalarını dikkate aldığını biliyoruz ancak belki de artık diğer faktörlere kıyasla eskisi kadar etkili değildir. Aynı zamanda yakın bir zamanda Instagram, son 30 dakikadaki etkileşimlerin bir gönderinin haber kaynağındaki sıralamasını etkilemediğini de onayladı.

Bu yüzden artık hedef kitlenizin en aktif olduğu zaman diliminde paylaşım yapmanın önemi de biraz azaldı. Artık etkileşim stratejinizde erken kalkan yol alır sözü oldukça geçerli olacak.


Günün erken saatinde paylaşım yaptığınızda hesabınız daha az rekabet ile uğraşmak zorunda kalıyor (dünya çapında en çok gönderi paylaşılan zaman dilimi her gün için 09.00 ila 13.00 arasında) ve kullanıcıların güne başlarken ki ilk Instagram gezintilerinden trafik çekiyor. Üstelik gönderinizi kullanıcıların ilk gezintisinden birkaç saat önce paylaşmış olsanız bile bu faydalardan yararlanabiliyorsunuz.


Her gün ilk paylaşımı yaparak, içeriğinizin hedef kitleniz tarafından görülme ihtimalini önemli ölçüde arttırıyorsunuz. Bunun için kişilerin uygulamayı en sık kullandığı zamanı da dert etmenize gerek kalmıyor.


Instagram’ın kendisi (ve uygulamadaki içeriklerle etkileşim şeklimiz) özellikle son 12 ay içerisinde oldukça değişti. Bu yüzden paylaşım stratejinizde de yeniliğe gitmenizde büyük fayda var.


Konuma Göre Instagram’da Paylaşım Yapılacak En İdeal Zamanlar

Instagram’daki en ideal paylaşım zamanlarını etkileyen bir diğer etken ise konum. Farklı bölgelerdeki kullanıcıların farklı davranışları var ve bu davranışlar farklı zaman dilimleri arasında önemli ölçüde değişiyor.


Örneğin, New York, California’dan üç saat ileride ancak New York merkezli hesaplar her ili bölgeden de takipçilere sahiptir.

İşte, farklı zaman dilimleri arasında paylaşım yapmak için en ideal zamanlar:


  • Amerika ve Kanada (Batı): 24.00 – 06.00
  • Amerika ve Kanada (Merkez): 06.00 – 08.00
  • Amerika ve Kanada (Doğu): 04.00 – 09.00
  • Güney Amerika: 04.00
  • Birleşik Krallık: 04.00 – 06.00
  • Avrupa (Batı): 18.00 – 20.00
  • Avrupa (Doğu): 05.00 – 07.00
  • Afrika: 06.00
  • Güney Asya ve Orta Doğu: 03.00
  • Doğu Asya ve Güneydoğu Asya: 23.00 – 04.00
  • Avustralya: 23.00 – 02.00


    Her ne kadar bu yerel saatler başlamak için iyi bir nokta da olsa, eğer en fazla etkileşimi elde etmek istiyorsanız, kendi benzersiz hedef kitlenizi dikkate alarak kendiniz için en uygun zaman dilimini bulmanız çok önemli.
    Bu sayede gönderilerinizin erişim miktarını arttırmak için algoritmayı kendiniz için çözebilir ve daha fazla beğeni ve takipçi kazanabilirsiniz.


Instagram’da Paylaşım Yapmak için En İdeal Zamanı Nasıl Bulursunuz?

İşte, kendi Instagram gönderilerinizin paylaşmak için en ideal zamanı bulmanıza yardımcı olacak bazı araçlar ve özellikler:

  • Later’in Best Time to Post özelliği Instagram’daki etkileşim etkinliklerinizi analiz ederek otomatik olarak en ideal 7 zaman dilimini hesaplar.
  • Instagram İstatistikleri üzerinden takipçilerinizin hangi bölgede yaşadığını ve en aktif olduğu zaman dilimlerini görebilirsiniz. Bu özellik, Later’in Best Time to Post algoritmaları kadar kusursuz değil ancak harika bir başlangıç noktasıdır.
  • Instagram’da paylaşım yaptığınızda manuel olarak takip yapabilir ve bir Excel dosyası yardımıyla gönderilerinizin performanslarını not alabilirsiniz.

1. Later’in Best Time to Post Özelliği ile En İdeal Zamanı Bulun

Eğer deneme yanılma ile uğraşmak istemez ve elinizde sağlıklı veriler olsun isterseniz, Later bu konuda size yardımcı olabilir.


Daha önce bahsettiğimiz gibi Later’in Best Time to Post özelliği geçen ay en başarılı performans gösteren gönderileriniz üzerinden en ideal 7 zaman dilimini hesaplar:


Later’in Best Time to Post özelliği tüm ücretli planlarda sunulmaktadır. Instagram gönderilerinizin etkileşim oranını maksimuma çıkarmak için bu özelliği kullanmayı düşünebilirsiniz.


2. Instagram’ın Analiz Aracını Kitlenizi Anlamak için Kullanın

Later’in Best Time to Post özelliğini kullanmak gönderilerinizin performansına göre en ideal zaman dilimlerini öğrenmek için en doğru yöntem ancak hedef kitlenizin büyük bir çoğunluğunun hangi bölgeden olduğu ve hangi zamanlarda daha aktif olduklarını öğrenmek için Instagram’ın İstatistikler özelliğini de kullanabilirsiniz.


Bu veri kümeleri kendiniz için en ideal zamanları belirlemek için harika birer gösterge olacaktır.


Örneğin, hedef kitlenizin büyük bir çoğunluğu New York’ta yaşıyorsa, gönderilerinizi oranın yerel saatine göre sabah 06.00’ya ayarlamanız gerekir.
İstatistikler özelliğine ulaşmak için bir Instagram işletme profili veya Instagram üretici profili oluşturmanız gerekiyor. Aynı zamanda takipçileriniz ile ilgili önemli istatistikleri Later’ın panelindeki Instagram Analiz özelliği ile de takip edebilirsiniz.


Buradan takipçilerinizin yaşı, cinsiyeti, konumu ve dili gibi takipçileriniz hakkında benzer istatistikleri görüntüleyebilirsiniz.


Bu gibi metrikler içerik stratejinizi ayarlamanız için harika veriler sunar.


3. En İdeal Paylaşım Zamanlarını Takip Etmek için Excel Kullanın

Eğer istatistiklerinizi kendiniz keşfetmek isterseniz, farklı günlerde farklı saatlerde paylaştığınız gönderilerin ne kadar etkileşim aldıklarını bir Excel dosyası üzerinden takip edebilirsiniz.


Haftanın beş günü için farklı saat dilimleri seçerek başlayın.
Excel dosyanızda her bir gönderinin ne kadar beğeni ve yorum aldığınız gönderileri paylaştığınız saat ve gün ile not alın.


Sonraki hafta her günkü gönderilerinizin zamanlamalarını değiştirin. Örneğin, eğer birinci hafta Pazartesi günü 17.00’de paylaşım yaptıysanız ikinci hafta 18.00’de paylaşım yapın.
Bu süreç birkaç hafta alacaktır ancak bu veri kendi kitleniz doğrultusunda en iyi zaman dilimlerini seçmeniz için size önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Üstelik, her gün için kendi kitlenizden en yüksek trafik alan zaman dilimlerini de belirleyebilirsiniz.


Kendiniz için Instagram’daki en ideal zaman dilimlerinin ve günlerin ne olduğunu anladıktan sonra gönderilerinizi bu dilimler için zamanlayabilirsiniz.


Instagram’daki En İdeal Paylaşım Zamanlarından Nasıl Faydalanırsınız?

Paylaşım yapmak için en ideal zamanları keşfettikten sonra stratejinizi ayarlayarak, bundan maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz.
İşte, bunun için değerlendirmek isteyebileceğiniz bazı öneriler:


1. Öneri – En Yoğun Saatler için Gönderilerinizi Zamanlayın

İster dünya geneli için ister kendinize göre özelleştirilmiş zamanlar olsun, gönderilerinizi zamanlamak onların etkileşim miktarını arttırmak için en iyi stratejilerden birisidir.
Ayrıca Instagram etkileşimleri bütünleşik bir etkiye sahiptir.


Bir gönderi çok fazla beğeni ve yorum aldığında veya kullanıcılar tarafından kaydedildiğinde, bu etkileşim gönderinizin diğer kullanıcıların haber kaynağında daha yukarıda gösterilmesi ve potansiyel olarak Instagram Keşfet sayfasında gösterilmesine yardımcı olur. Bu da gönderinizin daha fazla etkileşim almasını sağlar.
Bu kısır bir döngüdür: daha yüksek etkileşim daha yüksek görünürlük sağlar ve bu da daha yüksek etkileşim almasına yardımcı olur ki bu da görünürlüğünü daha da arttırır. Ancak tüm bu süreç gönderinizi Instagram’da paylaşmanız ile başlar.


2. Öneri – Gönderilerinize Öncelik Verin

Instagram’da paylaşım yapacağınız en ideal zamanları öğrendikten sonra bu zamanlar doğrultusunda paylaşım stratejinizi oluşturabilirsiniz.
Örneğin, hafta sonları etkileşim oranlarınızın düşük olduğunu fark edebilirsiniz.


Yine de takipçilerinize görünmek ve onlarla içerik paylaşmak ancak en önemli gönderilerinizi başka bir güne saklamak isteyebilirsiniz.
En iyi sonuçlar için en önemli gönderilerinizi en çok etkileşim alan saat dilimlerine saklamanız gerekiyor.


3. Öneri – Reels ve IGTV Videolarını Unutmayın

Bu rehberde şu ana kadar hep haber kaynağı gönderilerine odaklanmış olabiliriz ancak aynı kurallar Instagram Reels ve IGTV videoları için de geçerli.
Buradaki tek istisna Instagram Hikayeleri ve bunlar 24 saatlik gösterim özellikleri ile diğer gönderi türlerine kıyasla zaman kısıtı bulunmayan içerikler. Ancak yine de kitlenizin en aktif olduğu ve en çok etkileşimde bulunduğu zaman dilimlerinde paylaşmak yararınıza olacaktır.


Kahve fiyatına binlerce Instagram takipçi anında profilinizde! 

Şifresiz İşlem | Hızlı teslimat | 3D Güvenli Ödeme | 7/24 Canlı Destek


Gönderilerinizi Instagram’daki En İdeal Zaman Dilimleri için Nasıl Zamanlarsınız?

Artık Instagram kitlenizin en aktif olduğu zamanı ve kitlenizin aktiviteleri doğrultusunda en çok etkileşimi nasıl alacağınızı bildiğinize göre, yapmanız gereken son şey Instagram gönderilerinizi zamanlayarak, kendiniz için en uygun zaman dilimlerinde paylaşım yapmak.


Instagram gönderilerinizi zamanlamak için birçok neden var ancak bunlar arasından en önemlisi hangisi?
Tutarlılık. İçeriğinizi önceden zamanlamak Instagram üzerinde her zaman en uygun zamanlarda paylaşım yapmanızı olanaklı kılar.
Bunu başarmanın en kolay yolu ise Later’in Quick Schedule aracını kullanmak.


Quick Schedule ile paylaşım yapmak istediğiniz en ideal zamanlara göre kendi Instagram paylaşım sıranızı oluşturabilirsiniz.
Paylaşım zamanlarınızı sadece bir sefer seçmeniz ve ardından gönderilerinizi takvime sürükleyip, bırakmanız yeterli olacaktır. Bu sadece gönderileriniz otomatik olarak zamanlanacaktır. Oldukça kolay, değil mi?


Instagram, işletmelerin pazarlama hedeflerine ulaşmaları için inanılmaz bir kanaldır ancak 2021’de artık dilediğiniz zaman içerik paylaşmak başarılı bir strateji değil.
Instagram’daki en ideal paylaşım zamanlarını ve gönderi paylaşımlarınızı önceden zamanlamayı kaldıraç olarak kullanarak etkileşim oranlarınızı arttırabilir, yeni takipçiler kazanabilir ve hatta daha fazla trafik çekebilirsiniz.