Instagram’da Deneyip Çok Eğleneceğiniz 8 Özellik

Sosyal medya ile ilgili öne çıkan en temel özelliklerden birisi çok hızlı değişime uğradığıdır.

Ürünler sürekli ve hızlı bir biçimde değişir, düzenli olarak yeni özellikler tanıtılır ve muhtemelen kendinizi ifade etmek için hala haberinizin olmadığı onlarca, hatta yüzlerce yol vardır.

Bu konu özellikle pazarlamacılar için oldukça heyecan verici olabilir çünkü müşterilerimize ulaşmak ve çalıştığımız markaları yeni ve benzersiz şekillerde tanıtmak için bize büyük bir fırsat sunar.

Sosyal medya mecralarının sayısını düşününce, yeni çıkan özelliklerden anında haberdar olmak oldukça zorlu olabiliyor. Biz de bu konuda size yardımcı olmak istedik. Bu yazımızda Instagram pazarlamacılığını ele alacak ve hemen şu an kullanmaya başlayabileceğiniz az bilinen 8 özelliğe değineceğiz.

Instagram’daki markalarınızın görünürlüklerini maksimize etmek konusunda size yardımcı olabiliriz. Aşağıda paylaştığımız özellikler ve tüyolar, markanızı öne çıkarmak için tam olarak aradığınız şeyler olabilirler.

Bugün hak ettikleri kadar öne çıkamamış bazı Instagram özelliklerine odaklanıyor olacağız. Bu özelliklerden bazılarını halihazırda duymuş veya kullanıyor olabilirsiniz. Umarız içlerinden bir veya birkaçı sizin için tamamen yenidir.

En sevdiğiniz veya sık kullandığınız özellikleri yazımınızın sonunda yorum yaparak bizlerle paylaşmayı da unutmayın!


Hala Kullanmıyor Olabileceğiniz 8 Instagram Tüyosu


1. Instagram Hikayeleri Geri Sayım (Countdown) Etiketi ile Denemeler Yapın


Hikayelerinizde geri sayım özelliğini kullanmak için ileri tarihli bir zaman seçmeniz yeterli oluyor ve bu etiket sizin için geri sayımı başlatıyor. Halihazırda bu özelliğin kullanıldığı oldukça başarılı bazı tanıtımlara denk geldik. Örneğin;

  • Yakın zamanda satışa sunulacak yeni bir ürünün geri sayımı için kullanımı
  • Canlı yayın öncesi geri sayım özelliğinin kullanılması
  • Instagram paylaşacağınız bir içeriğin veya duyurunun tanıtılması için kullanımı

Geri sayım etiketi, özellikle pazarlamacıların çok sık başvurduğu ve başarılı sonuçlar aldığı bir özellik. Instagram Hikayelerinde paylaşılan interaktif öğeler oldukça etkililer. Instagram varlık gösteren işletmelerin %60’u hikayelerinde interaktif öğelerden faydalanıyor. Bunlara etiketler, hashtagler, mentionlar da dahil.

Bu da bizi Instagramda deneyebileceğiniz ikinci eğlenceli özelliğe getiriyor.


2. Instagram Hikayelerinizde Reklamınızın Yanında Anket Etiketini Deneyin


Anket etiketi Instagram’ın reklam özelliğine eklenen ilk interaktif öğelerden birisidir. Eğer bu özellik hakkında pek bilginiz yoksa endişe etmeyin. Bu etiket basit ve iki seçenekli bir anket oluşturmanıza yardımcı oluyor ve kullanıcılar da bu iki seçenekten birini seçtiğinde, anketin mevcut sonuçlarını görmelerini sağlıyor. Mart ayından itibaren bu etiketi Instagram Hikayelerinde verdiğiniz reklamlara da ekleyebilmeye başladık.

Bu denemeler hakkındaki ilk sonuçlar oldukça olumlu. Bu yeni reklam özelliğinin beta sürümünde bazı reklam verenler gösterim başına maliyetlerinde %20’ye kadar azalma ve %40 daha fazla uygulama yükleme dönüşümü aldılar.

Uzun lafın kısası, interaktif öğeler oldukça faydalılar!


3. Özelleştirilmiş, Markanıza Ait AR Filtreleri Yaratın


AR filtrelerindeki, AR, İngilizce Augmented Reality teriminin kısaltmasıdır ve arttırılmış gerçeklik anlamına gelir. Bu filtreler kameranızdaki görüntünün üzerine bazı katmanlar ve maskeler ekler. Örneğin, bir ara Instagram’da oldukça popüler olan yüzünüze köpek burnu ve kulakları ekleyen özellik bir AR filtresidir.

Gelişen teknolojiyle birlikte bunlardan kendi markanız için de yapabilirsiniz.

Bu filtreyi oluşturmak kimileri için biraz zorlu olabilir ancak Facebook ve Instagram yazıları gerekli olan tüm araçları açık kaynak olarak sağlıyorlar. Eğer bu filtrelerden yaratmak istiyorsanız, kendi AR websitelerinde ihtiyacınız olan tüm kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Bu kaynaklarla yaratabileceğiniz şeylerin sınırı yok.

Bazı gözü pek markalar çoktan bu AR özelliklerini kullanmaya başladı bile. Örneğin The Later adlı blog bazı en iyi örnekleri sitelerinde derlemiş durumda. Bunlar arasında öne çıkan bazıları ise;


  • Kylie Cosmetics farklı ruj renklerinin denenebileceği bir filtre yaptı.
  • Adidas vintage ayakkabılarını tanıtmak için ekranın eski tip kamera görüntüsü vermesini sağlayan bir filtre yayınladı.
  • NBA ise herhangi bir videonuza smaç basan bir oyuncu ekleyen bir filtre yayınladı.

4. Instagram Fotoğraflarınıza Alt (Açıklayıcı) Metin Ekleyin


Alt metinler bilgisayarların paylaşılan fotoğrafın ne ile ilgili olduğunu anlamalarını sağlayan bir açıklayıcı metindir. Her ne kadar küçük bir özellik gibi görünse bile, etkileri oldukça büyüktür.

Özellikle erişebilirlik açısından çok faydalıdır çünkü ekran başındaki herhangi bir kullanıcı bu görsele rastladığında ona görselin ne ile ilgili olduğunu söyler. Alt metin olmadan resim sanki orada yok gibidir ve bu durum da özellikle görsel açıdan zengin bir platform olan Instagram için pek de faydalı olmayacaktır.

Neyse ki, Instagram alt metni yayın akışına dahil ediyor. Instagram’da bir görsel paylaşırken, Gelişmiş Ayarların üzerine tıklayabilir ve Alt Metin Yaz seçeneğini seçebilirsiniz. Bu kısımda aynı zamanda Instagram hikayelerinizi ve video içeriklerinizi de geçirebilirsiniz.

Bizler de varlık gösterdiğimiz her sosyal medya platformunda bu alt metin özelliğini kullanmaya özen gösteriyoruz.

Günümüzde Instagram’ın alt metin özelliği en önemli özelliklerden birisidir. Alt metin eklemek pazarlamacıların kendi iş planları için yapabileceği en iyi şeyler arasında geliyor. Erişebilirlik açısından hayati öneme sahip ve gelecekte yayınlanacak yeni özelliklerle bir gün Instagram arama sorgularında içeriğinizin görüntülenmesini sağlayabilir.


5. Yakın Arkadaşlar Listesini Deneyin


Birçok pazarlamacı bu özellikten faydalanmayı ihmal ediyor. Bu liste kesinlikle sıradan Instagram kullanıcıları için faydalı bir araç. Peki, ya markalar ve işletmeler için?

Her ne kadar yüksek miktarda yaratıcılık da gerektirse, bizce bu listeler oldukça kullanışlı olabilirler.

Örneğin, listeleri belirli bir gruptaki VIP müşterileriniz veya özel bir kitleniz ile iletişime geçmek, onlara özel içerik paylaşmak için kullanabilirsiniz.


  • İlk günden beri takipçiniz olan kullanıcılara özel bir içerik paylaşmak isterseniz, bu listeyi kullanarak içeriğinizi gizli tutabilir ancak görmesini istediğiniz her kullanıcıya da gösterebilirsiniz.
  • Herhangi bir semtte bir mağazanız varsa, sadece ilgili mağazanızda yaptığınız kampanyalar hakkında müşterilerinizi bilgilendirmek için kendi bölgenizdeki kullanıcıları listenize ekleyebilirsiniz.

Yakın arkadaşlar listesi şu an için sadece Instagram Hikaye içeriklerinde kullanılıyor. Kendi arkadaş listenizi yaratabilir ve listeye dilediğiniz zaman yeni insanlar ekleyip, çıkartabilirsiniz. Kullanıcı ekleyip, çıkartırken ilgili kullanıcılara herhangi bir bildirim gitmiyor.

Bu özelliği başka yaratıcı şekillerde kullanıyorsanız, bunları duymaktan mutluluk duyarız.


6. Sponsorlu içerikleri (ve Fenomen Tanıtımlarını) Keşfedin


Sponsorlu içerikler Instagram’ın son eklenen özellikleri arasında ve artık işletmeler anlaşmalı oldukları fenomenlerin paylaştıkları içeriklerini alıp, verdikleri reklamların bir parçası olarak kullanabiliyor.

Varsayalım ki, Ayşe adında bir fenomen markanıza ait bir elbiseyi giydiği bir fotoğraf paylaşıyor. Siz Ayşe’nin paylaştığı bu fotoğrafı alıp, reklam bütçenizi kullanarak, fotoğrafın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken iki şey var:


  1. İçeriği paylaşan kişi gelişmiş ayarlar sekmesinden tanıtım özelliğini aktif etmeli,
  2. İşletme içeriği Reklam Yöneticisi’nde görebilmeli ve haber kaynağı veya hikayelerde reklam vermek için bir kampanya başlatmalı.

Instagram fenomenleri üzerinden yürütülen tanıtım kampanyaları oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Instagram’ın yayınladığı rapora göre kullanıcıların %68’i platformdaki içerik üreticilerinin neler paylaştıklarını görmek ve paylaşımları hakkında arkadaşları ile konuşmak için Instagram’ı kullanmayı tercih ediyor.


7. Haber Kaynağında ve Hikayelerde Hashtaglerinizi Gizleyin

Sıradaki tüyo iki ayrı bölümü ilgilendiriyor: gönderilerinizdeki hashtagler ve hikayelerinizdeki hashtagler.

Muhtemelen hashtaglerin görünürlülük üzerindeki güçlü etkisi hakkında bilgi sahibisinizdir. Hashtagler, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarındaki içeriklerin kategorize edilmesine yardımcı oluyor ve içeriğinizin yeni kullanıcılar tarafından bulunmasını sağlayan en önemli etkenler. Bu yüzden bol miktarda hashtag kullanmanız gerekiyor.

Ancak aynı zamanda gönderilerinizin temiz ve düzenli görünmesini de sağlamalısınız. İşte, tam bu noktada, “ilk yorum” taktiği çok işe yarıyor.



Eğer Instagram’da çok zaman geçiriyorsanız, bazı Instagram hesaplarının paylaştıkları gönderilerin altına ilk yorum olarak blok halinde hashtag paylaştığını görmüşsünüzdür.

Bu sayede gönderileri oldukça derli toplu kalıyor ve sadece paylaşmak istedikleri mesajı paylaşıyorlar. Ancak gönderileri yine de istedikleri tüm hashtaglerle ilgili kategorilerde yer alıyor. Tam bir kazan-kazan durumu!

Bu strateji birçok marka ve işletme tarafından sıklıkla kullanılıyor. Bunun için Instagram’da paylaşım yapmadan önce paylaşacağınız hashtagleri de önceden belirleyip, not almanızda fayda var. Bu sayede de paylaşımı yaptıktan hemen sonra ilk yorumu başka bir kullanıcıdan önce hızlıca yapabilirsiniz.

Aynı haber kaynağında olduğu gibi hikayelerdeki hashtagler de içeriğinizin başka kullanıcılar tarafından bulunmasını sağlıyor. Bu yazımızda daha önce bahsettiğimiz hikaye etiketleri arasında bulunan hashtag etiketini kullanarak, istediğiniz hashtagleri hikayenize ekleyebilirsiniz.

Birçok içerik üreticisi ve marka hikaye içeriklerini estetik açıdan güzel bir şekilde sunmayı seviyor. Ancak kimi durumlarda hashtagler bu görselliği büyük ölçüde bozuyor.

Bu gibi durumlarda insanlar hashtaglerini diğer etiketlerin veya öğelerin arkasına saklamayı tercih ediyor. İlk olarak hashtagleri yazarsanız, daha sonra ekleyeceğiniz her öğeyi hashtagleri gizleyecek şekilde yerleştirebilir ve görünmelerini engelleyebilirsiniz.


Bu sayede görsellikten feragat etmeden de hashtaglerin tüm avantajlarından kolaylıkla faydalanabilirsiniz.


8. Donate (Bağış Yap) Etiketi ile Topluma Fayda Katın


Instagram hikayelerinde sunduğu etiketleri oldukça ciddiye alıyor. Geri sayım, anket ve hashtaglerden bahsettik. Hikayelerinize soru sormak, arka plana müzik ve şarkı sözü ve hatta selfie, hava durumu ve saat eklemek gibi etiketler de mevcut.

Ancak kar amacı gütmeyen bir etiketin de olduğunu biliyor muydunuz?

Bağış yap etiketini seçtiğinizde Instagram size kar amacı gütmeyen kuruluşların bir listesini sunuyor. Bu özellik henüz her ülkede kullanıma sunulmadı ancak yurt dışı tanıtımlarınız için oldukça faydalı bir özellik.

İlgili kar amacı gütmeyen kuruluşu seçtikten sonra arayüzü dilediğiniz gibi özelleştirebilir ve hikayenizi görüntüleyen kullanıcılar etikete tıklayarak, bağış yapabilir.